Kajmak dla Siostry :-) Przepis na najprostszy, Babciny Kajmak.
Kajmak, czyli wysokoenergetyczny, uzależniający krem smażony z masła, mleka i cukru. Niezastąpiony do domowych wafli.
Poniżej przepis na autentyczny kajmak, taki jak smażyła nasza Babcia. W dobrym, stalowym garnku, o potrójnym dnie zawsze się udaje 😉 Garnek powinien być duży i głęboki, żeby bulgocący kajmak nie pryskał na wszystko dookoła (ja używam 4 lub 5 litrowego).
Poniżej autorski przepis by fioletowemirabelki.pl 🙂
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość porcji: na 1-2 ciasta
Składniki na Kajmak naszej Babci:
● 2 szklanki cukru
● 1 litr mleka pełnotłustego
● 1 opakowanie masła (200 g)
● szczypta soli
● czasem dodaję jeszcze wanilię lub cukier waniliowy dla aromatu
Kajmak krok po kroku:
1) Cukier z mlekiem gotuję na bardzo wolnym ogniu (w garnku o grubym dnie i na płytce) stale mieszając do wyraźnego zgęstnienia.
2) Masło ucieram do białości i nie przerywając ucierania dodaję po 1 łyżce ostudzonej masy.
3) Rozsmarowuję po waflach nożem maczanym w ciepłej wodzie
4) Gdyby masa zastygła przed rozsmarowaniem, wystarczy ponownie delikatnie podgrzać, mieszając aż do powtórnego rozpuszczenia.
Kajmak krok po kroku – wersja dla leniwych:
1) Wszystkie składniki w dobrym, dużym stalowym, garnku o potrójnym dnie stawiam na maleńkim ogniu na płytce i bez przykrycia i czekam aż zgęstnieje, a kropla masy spuszczona na talerzyk się nie rozlewa. Od czasu do czasu mieszam drewnianą łyżką. Nie próbuję smaku w trakcie (chyba, że z talerzyka na który spuszczam krople masy), ponieważ gotująca się masa jest wyjątkowo gorąca. Reszta jak w przepisie oryginalnym.
Smacznego!
PS: Można przechowywać całkiem długo w lodówce.
Wszystkie nasze najnowsze artykuły znajdziecie na stronie głównej fioletowemirabelki.pl